Thursday, February 2, 2017

ΟIΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ





Η οικονομία, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ομαλή λειτουργία κοινωνιών και γενικότερα ολόκληρων κρατών. Θα λέγαμε είναι ένας παράγοντας, που καθορίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Πως εκλαμβάνουμε, όμως, την οικονομία σήμερα?

Είναι ευρέως αποδεκτό, ότι οι οικονομίες διαμορφώνονται, με τον αξιακό κώδικα των τεράστιων καπιταλιστικών εταιρειών, οι οποίες αναμφίβολα ανεβάζουν και ρίχνουν κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό, όμως, το μοντέλο οικονομίας έχει ξεκάθαρα αποτύχει, εφόσον έχει εξαθλιώσει κράτη ολόκληρα, έχει εκμεταλευτεί τις περισσότερες μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει προξενήσει τεράστιες βλάβες στο οικοσύστημα και έχει βυθίσει στην φτώχεια την πλειοψηφία των ανθρώπων του πλανήτη.

Το υπάρχων οικονομικό μοντέλο, δε λαμβάνει υπόψην του κανένα έθνος, κανέναν άνθρωπο και φυσικά ούτε και τον πλανήτη μας. Για το τέρας του κέρδους, έχει απαλλοτριωθεί κάθε αξιακός κώδικας και κάθε εθνική και ανθρώπινη ταυτότητα.

Απο όλο, αυτό, το σύστημα δεν εξαιρείται και η πόλη μας, η οποία είναι βυθισμένη στην εγκληματικότητα και την ανεργία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο, ανθρώπων και ομάδων που καινοτόμησαν, ανακαταλαμβάνοντας την οικονομία της περιοχής τους.

Η ΙΕΡΑΚΣ Αχαρνών, προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, απο το τωρινό. Ένα μοντέλο, που επικεντρώνεται στο Έθνος και τον Έλληνα, διότι η πραγματική οικονομία μιας κοινότητας και μιας χώρας, είναι το επίπεδο ζωής των ιθαγενών κατοίκων της, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της. Δεν περιμένουμε τίποτα απο το κατοχικό κράτος, ξαναφτιάχνουμε την οικονομία της πόλης μας, απο την αρχή και παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Για αρχή, πρέπει να καταλάβουμε, πως χρειάζεται προσπάθεια και μεγάλες αλλαγές απο τον καθένα μας. Όταν λέμε, ότι παίρνουμε την οικονομία και την πόλη στα χέρια μας, στα σίγουρα δεν περιμένουμε, να μας την δώσει κανείς απλώχερα. Πρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας. Οι καταχρήσεις, η υπερκατανάλωση και η καταστροφή του περιβάλλοντος μας, είναι μερικές, μόνο, αλλά πολύ επιζήμιες συνήθειες, που πρέπει να εξαφανίσουμε απο τις ζωές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία του Έλληνα, σήμερα, καπνίζει και μάλιστα, πάρα πολύ. Αυτό, κάνει πολύ κακό, όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στην οικονομία του καθενός μας. Δεν μπορεί κάποιος, να παραπονιέται για τα οικονομικά του, εφόσον σπαταλάει ένα σορό χρήματα, σε κάτι τόσο επικίνδυνο και ανώφελο. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Φυσικά, δεν εννοούμε να κόψει κάποιος το αλκοόλ, αλλά πολλοί συμπολίτες μας το παρακάνουν. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, όπως και το κάπνισμα, κενό στα οικονομικά μας, αλλά και πρόβλημα στην υγεία μας. Ένα, άλλο, μεγάλο πρόβλημα, είναι η υπερκατανάλωση. Δεν μας φτάνει, ποτέ, τίποτα. Θέλουμε, πολύ φαγητό και πολλές φορές, ανθυγιεινό φαγητό. Αντί, να θέλουμε, συνεχώς, να τρώμε κρέας, χαμπουργκερ και σουβλάκια, θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε λιγότερο κρέας, περισσότερα λαχανικά και φρούτα και να έχουμε, μικρότερα γεύματα. Το ίδιο, ισχύει με την σπατάλη ενέργειας, ειδικά ηλεκτρικής, και νερού. Εν ολίγοις, είναι ζωτικής σημασίας, να απλοποιήσουμε την ζωή μας. Μπορούμε, να μειώσουμε σε τεράστιο βαθμό, τα έξοδα μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και φυσικα, το περιβάλλον γύρω μας. Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτό είναι το σπίτι μας και αν το σεβαστούμε, θα μας σεβαστεί.

Ένας, άλλος, τρόπος να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας, είναι να δημιουργήσουμε μικρούς κήπους, που θα καλλιεργούμε λαχανικά. Δεν χρειάζεται, μεγάλη ποσότητα, αλλά, με μια μικρή επένδυση, μπορούμε, μέχρι και στο μπαλκόνι μας, να έχουμε ένα μικρό κήπο. Δεν έχουν όλοι, τον χώρο να το κάνουν αυτό, αλλά πολλοί μπορούν. Με αυτόν τον τρόπο, ένα μικρό μέρος, της διατροφικής μας ανάγκης, μπορεί να καλύπτεται. Φυσικά, υπάρχουν άλλοι συμπολίτες μας, που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις γης, ανεκμετάλλευτες, οι οποίες, θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να παρέχουν, πολλά προνόμια και στον κάτοχο του οικοπέδου, αλλά και σε άλλους συμπολίτες μας, που θα εργάζονται εκεί. Δεν είναι αναγκαίο, η κάθε συναλλαγή να γίνεται με χρήματα. Θα μπορούσε κάποιος, να έχει την γή, κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας, να αφιερώνουν λίγο χρόνο στην καλλιέργεια της και να πληρώνονται σε ποσοστά απο τους καρπούς. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης, θα μπορούσε το περίσσευμα να το διαθέσει στην αγορά, σε μια μικρομεσσαία ελληνική επιχείρηση με πολύ χαμηλό κόστος ή να κάνει δωρεές σε άλλους συμπολίτες μας, που το έχουν ανάγκη. Υπάρχουν, πολλές τέτοιες ιδιοκτησίες, που θα χρησίμευαν και για αγροτικές εργασίες, αλλά και για άνοιγμα μιάς επιχείρησης.

Τώρα θα σκεφτείτε, καλά όλα αυτά, αλλά με τι χρήματα, θα μπορούσαν να επιτευχθούν;
Καταρχάς, απλοποιώντας την ζωή μας, έχουμε αυτόματα, μεγαλύτερο απόθεμα. Η ομάδα κατοίκων, που θα ήθελε να ασχοληθεί με κάποιο οικόπεδο, μπορεί να συνεργαστεί, για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, ότι κάποιοι συμπολίτες μας, ειναι πιο ευκατάστατοι απο κάποιους άλλους. Δεν κάνουμε Μαρξιστική πολιτική, αλλά κάποιος που έχει μεγαλύτερη άνεση, θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο, απο μια τετραμελή οικογένεια που με το ζόρι, τα βγάζει πέρα. Επιπλέον, υπάρχουν, πολλά προγράμματα χρηματοδότησης και δανείων, μέσω του διαδικτύου, που βοηθάνε επιχειρήσεις και γενικότερα την επίτευξη ιδεών. Ονομάζεται, peer-to-peer finance και μέχρι στιγμής, πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά καί κοινότητες, έχουν λάβει υπερπολύτιμη βοήθεια. Ένας άλλος τρόπος, είναι το crowdfunding, το οποίο, επίσης, κάνει χρηματοδοτήσεις ιδεών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, έχουν υπάρξει Έλληνες, που έχουν λάβει βοήθεια απο τέτοιες ιστοσελίδες. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όμως το ζητούμενο είναι, να καταλάβει ο κόσμος, πως μπορεί να ελίσσεται κάποιος οικονομικά και χωρίς να έχει, καμία ανάγκη απο το κατοχικό κράτος.(βλ. indiegogo)

Η ανάπτυξη της πόλης μας, χρειάζεται την συνεισφορά και την προσπάθεια όλων μας. Αφού, σιγά σιγά αναπτυχθούμε αγροτικά, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, με τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις της πόλης μας, εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι Έλληνας κι έχει Έλληνες εργάτες, ώστε να του παρέχει, ο κάθε αγρότης, την προμήθειά του. Δεν θα συμπεριλαμβάνεται φόρος στις συναλλαγές. Φυσικά, τα μέλη της κοινότητας, θα ψωνίζουν τα προς το ζην, απο αυτές τις επιχειρήσεις και σε περίπτωση που υπάρχουν προιόντα, που δεν παράγονται στην πόλη μας, θα πρέπει να επιλέγουμε, πάντοτε, Ελληνικα. Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, είναι ότι σημαντικότερο. Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι το καλό της κοινότητας, είναι το καλό μας. Αν εργαζόμαστε για την κοινότητα, θα έχουμε κι εμείς, οι ίδιοι, οφέλη.

Κάτι, πολύ σημαντκό, είναι και οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις, μπορούν να γίνουν με χρηματικά μέσα, αλλά μπορούν να γίνουν και με την εθελοντική εργασία, κάποιου. Ο καθένας, μπορεί να συνεισφέρει, με τον τρόπο που μπορεί. Όταν μιλάμε για επένδυση, δεν εννοούμε χρηματιστήριο, αλλά επένδυση σε υποδομές της κοινότητάς μας και στο μέλλον, των παιδιών μας. Επενδύουμε στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην βιοτεχνία, στις μεταφορές, στην ενέργεια κτλ. Αυτά, φυσικά, δεν γίνονται απο την μια μέρα στην άλλη, αλλά όσο αναπτυσσόμαστε, τόσο πιο εύκολα θα είμαστε σε θέση, να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε, αυτές τις υποδομές. Ενω η κοινότητά μας, θα μεγαλώνει, περισσότεροι άνθρωποι, με όραμα και θέληση για ένα καλύτερο μέλλον, θα εμφανίζονται. Ας μην ξεχνάμε, ότι, εμείς οι Έλληνες, είμασταν πάντοτε εφευρετικός και δημιουργικός λαός.

Όταν, θα έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, κάλυψης βασικών αναγκών, θα ήταν πολύ σημαντικό, να δημιουργήσουμε την δική μας τράπεζα και το δικό μας νόμισμα. Αυτό το νόμισμα, θα υπάρχει, για όλες τις συναλλαγές εντός της κοινότητας μας. Θα κρατήσουμε το καθεστωτικό νόμισμα, για τυχόν κάλυψη αναγκών, που δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε ως κοινότητα. 

Η ΙΕΡΑΚΣ, ως φορέας, έχει όραμα την δημιουργία κοινοτήτων, σε όλη την Ελλάδα. Άπαξ και ξεκινήσουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε, το ίδιο, να συμβαίνει σε πολλές περιοχές. Ήδη, πολλά μέλη, αναλαμβάνουν παρόμοιο έργο, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει, ότι θα επαναπαυτούμε. Εμείς, θα οργανώσουμε την κοινότητά μας, ώστε να είναι αυτόνομη. Το εμπόριο μας, θα στοχεύει Ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα και θα γίνεται, χωρίς μεσάζοντες. Όταν υπάρξουν και άλλες κοινότητες, τότε το εμπόριο μας, θα γίνεται με το κοινό νόμισμα που θα δημιουργήσουμε, με τους δικούς μας όρους. 

Λύσεις, υπάρχουν ακόμη περισσότερες απο τις προαναφερθείσες, όμως, δεν μπορούν να ειπωθούν όλες, σε ένα άρθρο. Συνοπτικά, θα λέγαμε, ότι, για να υπάρξει οικονομία και ανάπτυξη, πρέπει να καινοτομήσουμε, να ενδιαφερθούμε για το περιβάλλον μας και πάνω απο όλα, να βελτιώσουμε και να απλοποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας. Να μειώσουμε τις ώρες εργασίας μας, να εργαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και να επενδύουμε, στο μέλλον μας και των παιδιών μας. 

Ως Έλληνες, που θέλουμε πίσω την πόλη μας, ως Έλληνες, που θέλουμε πίσω την πατρίδα μας, πρέπει, να βελτιώσουμε την ζωή μας, να γίνουμε πιο παραγωγικοί σαν άνθρωποι, να ξανα αποκτήσουμε την πραγματική μας ταυτότητα και να μην ξεχνάμε, ότι, το καλό μας, είναι το καλό της κοινότητας μας.

No comments:

Post a Comment